Lékárna SANO Vratimov  Vratimov
596 732 105

Moje tabu téma: Plynatost

20.12.2021

Nadýmání (plynatost) označuje tvorbu plynů ve střevě. Projevuje se bolestmi břicha, nafouknutím břicha, pocitem plnosti, častým říháním či škytáním. Jedná se o velmi častý problém dětí, dospělých i seniorů. Vznikající plyn se označuje jako flatus. Nadměrné množství tohoto plynu se nazývá nadměrnou plynatostí – meteorismem. Meteorismus se pak projevuje nadměrným únikem plynu do okolí – flatulence. Tyto pojmy – meteorismus a flatulence – spolu tedy úzce souvisí.

Příčiny nadměrné plynatosti

  1. Aerofagie – při rychlé konzumaci člověk spolyká nadměrný objem vzduchu
  2. Nadměrná fermentace bakteriální flórou – konzumací nevhodných potravin, které budou vyjmenovány dále
  3. Jinou příčinou – nedostatkem pohybu, změnou střevní mikroflóry, jiným onemocněním, medikací

Příčinu meteorismu by měl vždy vyšetřit lékař, ať dojde k vyloučení akutních stavů, které mohou pacienta ohrožovat na životě.

Nefarmakologická opatření aneb jak si můžu pomoci sám

Obecně je u pacientů trpících plynatostí doporučováno zvýšení lehké fyzické aktivity. Doporučuje se jízda na kole, chůze, plavání či formy skupinového cvičení alespoň 30 minut 5krát týdně.

Dietní opatření mohou mít na plynatost výrazný efekt. Obecně doporučujeme omezit příjem potravin s potenciálem ke zhoršování meteorismu (luštěniny, cibule, kapusta, zelí). Nemocní sami potraviny, které jejich symptomy zhoršují, z jídelníčku vyřazují.

Největší využití našla dieta s omezením cukrů, které mohou ve střevech lehce fermentovat. Dieta vedla ke zlepšení plynatosti u většiny nemocných. Vysoký obsah těchto lehce fermentovaných cukrů je typický pro některé obiloviny (pšenice, ječmen, žito), luštěniny, některou zeleninu (česnek, cibule, houby, květák), ovoce (jablka, hrušky, třešně, švestky, nektarinky, meloun), mléko a mléčné výrobky (měkké sýry, jogurty). Potraviny s nízkým obsahem těchto cukrů zahrnují některé druhy zeleniny (mrkev, okurky, brambory, rajčata, papriky, cukety, salát) a ovoce (pomeranče, mandarinky, ananas, hroznové víno, jahody, kiwi), vejce, drůbež, obiloviny (rýže a oves), tmavou čokoládu a dokonce i klasický bílý cukr.

ČÍST CELÝ ČLÁNEK


« zpět